Overslaan en naar de inhoud gaan
Dé oplossing voor de bouw
Openingsuren

ma-vrij 08:00-17:00

Bel ons

+32 (0)56 617 541

Mail ons

info@sl-solution.be

Hulp bij het kiezen van de juiste verdichter

Een goede verdichting is het fundament voor elk bouwproject. Het vergroot het draagvermogen en de duurzaamheid en voorkomt inklinken en schade door bodemzwelling, vorst of water. Om de juiste machines en methode te kunnen kiezen, moet u de grondsoort kennen en weten met welke/hoeveel lagen u te maken hebt.
 

Verschillende grondsoorten en materialen.

KleiKLEI – PLAKT AAN ELKAAR
Kleideeltjes plakken aan elkaar en er is grote slagkracht nodig om de lucht eruit te krijgen. Voldoende vocht is belangrijk tijdens het verdichten. Natte klei kan vervormd worden, terwijl droge klei erg hard wordt en kan barsten onder druk. Husqvarna LT-stampers zijn geschikt voor het verdichten van klei met de optimale vochtigheid of met minder dan de optimale vochtigheid.
SlibSLIB – HEEFT SLAGKRACHT NODIG
Slib is niet zo compact als klei, maar heeft desondanks voldoende water nodig voor goed verdichten.
Compacte grond heeft de kleinste deeltjes van alle grondsoorten. Slibdeeltjes zijn groter dan in klei, maar zijn nog steeds klein genoeg om veel vermogen te vereisen voor diep verdichten. Een stamper is de beste keuze voor het verdichten van slib.
AsfaltMACADAM - DRUK UITOEFENEN
Voor keien en rolgesteente is hoog verdichtingsvermogen nodig om de noodzakelijke dichtheid en stabiliteit te behalen. Dit is met name belangrijk als het materiaal omgeven is door klei of slib dat vloeibaar kan worden als het nat wordt. Laagdikte moet minimaal drie keer dikker zijn dan de maximale deeltjesgrootte. Husqvarna LH 700- en LH 804 omkeerbare trilplaten zijn ideaal voor grote bouwprojecten. De lichtere Husqvarna LG 504 is uitstekend voor kleinere projecten.
Zand en grindZAND EN GRIND – VOORZICHTIG BEHANDELEN
Voor zand en grind kunt u verdichten in een droge of verzadigde staat. Het verdichtingsniveau hangt meer af van verdeling dan van vocht. Te hoge verdichting van zand en grind is te vergelijken met het slaan van een moker op een betonnen muur. Het kan het materiaal verbrijzelen en het draagvermogen verlagen. Afhankelijk van de dikte van de laag wordt een lichte voorwaartse trilplaat of een zwaardere omkeerbare trilplaat aanbevolen.
AsfaltASFALT – LAAT GEEN MARKERINGEN ACHTER
Verdichting heeft een grote invloed op de prestaties van het asfalt. Verdichting transformeert het asfaltmengsel van een losse staat naar een compact oppervlak dat zware lasten draagt. Efficiëntie van verdichting hangt in grote mate af van de interne resistentie van asfalt. Machines moeten in staat zijn om te verdichten zonder markeringen achter te laten. Water draagt bij aan het creëren van een glad oppervlak. Hier is een asfalttrilplaat of een wals een veilige keuze.

Verschillende verdichtingsmethoden

jjrr